01

Preventieve mondzorg


Het team van Mondhygiënist Castricum streeft naar het voor iedereen mogelijk maken van een gezond gebit, gezond tandvlees en een frisse adem.

Wij richten ons vooral op het voorkomen van tandvleesaandoeningen en gaatjes. Wij geven u graag voorlichting over het ontstaan van gaatjes (cariës), tandvleesaandoeningen, gebitsverzorging en het effect van voeding op het gebit. En geven wij advies over wat u kunt doen als u last heeft van gevoelige tanden.

Tijdens een behandeling wordt uw mond en gebit gecontroleerd op mogelijke problemen. Uw gebit worden gereinigd door aanslag, zoals tandsteen, te verwijderen. Uw tanden en kiezen worden gepolijst zodat deze weer een stralend uiterlijk krijgen. Ook krijgt u van de mondhygiënist advies over een goede verzorging van uw mond en gebit om deze in goede conditie te houden.

U kunt bij onze praktijk terecht zonder verwijzing door een tandarts.

02

Mondproblemen


Een goede mondgezondheid is belangrijk. Er is bovendien een duidelijke samenhang tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Zo worden onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en zwangerschapscomplicaties al langer gekoppeld aan mondproblemen. In de mond worden veel aandoeningen als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes en ontstekingen. Omgekeerd kunnen aandoeningen in de mond – via bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen – allerlei ziektes veroorzaken zoals hart- en vaatziekten. Een slechte mondverzorging kan dus gevolgen hebben voor uw algemene gezondheid.

ER KAN VEEL MISGAAN IN UW MOND

Gaatjes (cariës), tand- of kiespijn, geïrriteerd of ontstoken tandvlees, parodontitis, tanderosie, zenuwpijn, tandsteen en een slechte adem zijn slechts enkele voorbeelden. Een mondhygiënist is dé specialist om verschillende mondproblemen te voorkomen of te verhelpen.

Problemen in je mond zijn erg vervelend. Bijvoorbeeld wanneer uw tandvlees zo’n pijn doet dat het u hindert tijdens het eten en drinken. Geïrriteerd en pijnlijk tandvlees is een signaal dat er iets mis is met je mondgezondheid. Tijdens de behandeling geven wij u passend advies.

Ontstoken tandvlees (gingivitis)


Bloedend tandvlees wijst op een beginnende tandvleesontsteking. Begint uw tandvlees te bloeden bij lichte aanrakingen zoals tandenpoetsen? Of bloedt uw tandvlees tijdens het reinigen tussen uw tanden en kiezen (flossen, ragen, stoken) of zelfs tijdens het eten? Het is goed om te weten dat gezond tandvlees niet bloedt!

EERSTE SYMPTOOM TANDVLEESONTSTEKING

Bloedend tandvlees is het eerste symptoom van een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Het is erg belangrijk om bloedend tandvlees en een beginnende tandvleesontsteking serieus te nemen. Als een tandvleesontsteking namelijk voor een langere tijd aanwezig is, verergert de ontsteking. We noemen dit dan parodontitis, waarbij ook het kaakbot betrokken raakt. Gingivitis kan met goede professionele reiniging en de juiste (dagelijkse) instructies snel worden genezen.

Gaatjes (Cariës)


Vaak wordt ten onrechte gezegd 'mijn ouders hadden ook een slecht gebit, dus ik ook'. In veruit de meeste gevallen kan het ontstaan van gaatjes namelijk wel degelijk worden voorkomen. Wel kan het zijn dat de ene persoon meer aanleg heeft voor gaatjes dan een ander.

De behandeling van cariës begint dan ook bij de preventie. Het aantal eet- en drinkmomenten per dag, het suikergebruik en de mondverzorging spelen hierbij een belangrijke rol. Het geven van poetsinstructie en dieetwijziging (minder vaak snoepen) behoren tot preventie.

Wij kunnen u in uw geval gericht adviseren wat u het beste kunt doen en/of laten voor het voorkomen van gaatjes.

Afbeelding van Macrovector op Freepik.

Tanderosie


Bij tanderosie wordt het tandglazuur aangetast en opgelost door zuren uit voeding, dranken of maagzuur. Tanderosie is dus de slijtage van uw tanden door het oplossen van het tandglazuur. Tanderosie is iets om heel serieus te nemen. Tandglazuur kan namelijk op den duur helemaal verdwijnen en komt dan niet meer terug.

Slechte adem (halitose)


Een slechte adem wordt ook wel halitose genoemd. Het hebben van een slechte adem is een veelvoorkomend probleem. Het is vaak erg vervelend en kan een onzeker gevoel geven, waardoor er weinig over wordt gesproken. Dit is jammer, want meestal is een slechte adem goed te behandelen. Wij kunnen met u kijken wat in uw geval de oorzaak van de slechte adem bij u kan zijn en geven u gericht advies.

Teruggetrokken tandvlees (gingivarecessie)


Veel mensen hebben hebben last van terugtrekkend tandvlees. Teruggetrokken tandvlees is een aandoening waarbij de wortels van je tanden bloot komen te liggen en daardoor kwetsbaarder worden. Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees kun je zelf prima behandelen. Wanneer teruggetrokken tandvlees daarentegen te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep.

Gevoelige tanden


Gevoelige tanden zijn ontzettend vervelend. Je tanden doen zeer tijdens het eten of drinken van warme of juist koude voedingsmiddelen of je krimpt in elkaar bij een vlaag koude lucht langs je tanden. Deze pijnprikkel kan verschillende oorzaken hebben. Bij gevoelige tanden komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen. Een tand of kies bestaat uit verschillende weefsels. Onder het tandglazuur (de buitenste harde laag) ligt het tandbeen. Ook de wortel van je tanden en kiezen bestaat uit tandbeen. Wortels worden beschermd door het tandvlees. Als het tandvlees terugtrekt, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of te hard poetsen, komt de wortel (dus het tandbeen) bloot te liggen. Wanneer dat blootliggende tandbeen in aanraking komt met koude of warme, zoete of zure prikkels, prikkelt dat op zijn beurt weer de zenuw in je tanden, wat ontzettend onaangenaam aanvoelt.

Parodontitis


Parodontitis is een tandvleesontsteking die veel verder gaat dan alleen de ontsteking van het tandvlees. Bij parodontitis heeft de ontsteking zich verder uitgebreid naar het kaakbot en is er sprake van botafbraak. Parodontitis geeft zelden pijnklachten en kan daardoor lang onopgemerkt blijven. Wanneer de ontsteking niet behandeld wordt, zal er steeds meer botafbraak zijn met als gevolg tanden op den duur van stand kunnen veranderen en/of los komen te zitten en verloren kunnen gaan. Tevens kan parodontitis zorgen voor een slechte mondgeur.

WAT KAN IK DOEN TEGEN PARODONTITIS?

Kaakbot wat weg is komt helaas niet meer terug. Wel kan door een speciaal parodontaal traject bij de mondhygiënist het afbraakproces gestopt worden. Belangrijkste aan dit traject is dat u terug blijft komen voor de nazorgfase. U heeft immers aanleg voor parodontitis en wanneer dit weer verwaarloosd wordt, gaat het afbraakproces weer verder.

WIST U DAT...

Uit onderzoek is gebleken dat parodontitis ook een risico is voor de algehele gezondheid. Mensen met ontstekingen aan het tandvlees lopen meer risico op het krijgen van een hart- en vaatziekten.

RISICOGROEPEN

Sommige patiënten hebben meer aanleg voor parodontitis dan andere. Dit kan onder andere met genetische aanleg te maken hebben en/of bepaalde bacteriën die in de mond aanwezig zijn. Andere factoren die een belangrijke rol spelen voor parodontitis zijn:

• Roken, bij rokers komt parodontitis vaker voor dan bij niet-rokers. Bovendien is de ernst van parodontitis bij rokers groter. Ook reageren rokers minder goed op de behandeling van parodontitis.

• Diabetes (en dan vooral de niet goed ingestelde diabetes) geeft een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis. Daarnaast is door diabetes de kans op het ontstaan van abcessen bij parodontitis groter.

• Stress kan de afweer van het lichaam onderdrukken. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van parodontitis toe en kunnen de nadelige gevolgen van parodontitis groter zijn.

• Zwangerschap, systemische ziekten en medicijngebruik kunnen ook invloed hebben op parodontitis.

03

Parodontitis


Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees waarbij sprake is van botafbraak. Er is een ruimte - pocket - ontstaan tussen het tandvlees en het gebitselement die gevuld is met plak en tandsteen. De mondhygiënist verwijdert plak en tandsteen uit verdiepte pockets, zodat de ontsteking wordt gestopt en het tandvlees kan genezen. Een tijdige behandeling is noodzakelijk om gebitsverlies te voorkomen.

04

Gebitsreiniging


Wij gebruiken de Airflow Prophylaxis Master om tandsteen en aanslag met verwarmd water vrijwel pijnloos te verwijderen. Allereerst wordt er met behulp van een 'disclosing' vloeistof alle tandplak en tandsteen door verkleuring zichtbaar gemaakt. Het geeft direct een beeld van de mondhygiëne en wij kunnen daarop gepast advies geven aan de patiënt. Daarna reinigen wij deze verkleuring van het gebit met de Airflow - deze werkt onder druk, met warm water en een soort poeder. Na deze behandeling zijn uw tanden weer stralend schoon.

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ